MULTIPLE CHOICE QUESTIONS OF KINEMATICS OF MACHINES


Q:1 A rigid body possesses_____degrees of freedom.
a. One b. Two c. Four d. Six 
(Ans:d) 

2. Which of the following is an open pair?
a. Journal bearing b. Ball and Socket joint 
c. Leave screw and nut d. None of the above 
(Ans:c) 

3. Which of the following is a higher pair?
a. Turning pair b.Screw pair 
c. Belt and pulley d. None of the above 
(Ans:c) 

4. A higher pair has__________.
a. Point contact b. Surface contact 
c. No contact d. None of the above 
(Ans:a) 

5. In a ball bearing, ball and bearing forms a
a. Turning pair b. Rolling pair c. Screw pair d. Spherical pair 
(Ans:b) 

6. Transmission angle is the angle between
a. Input link and coupler b. Input link and fixed link 
c. Output link and coupler d. Output link and fixed link 
(Ans:c) 

7. Which of the following is an inversion of Single slider crank chain?
a. Beam engine b. Rotary engine 
c. Oldham’s coupling d. Elliptical trammel 
(Ans:b) 

8. ________ is an inversion of Double slider crank chain.
a. Coupling rod of a locomotive b. Scotch yoke mechanism 
c. Hand pump d. Reciprocating engine 
(Ans:b) 

9. A ball and a socket forms a
a. Turning pair b. Rolling pair 
c. Screw pair d. Spherical pair 
(Ans:d) 

10. The Kutzbach criterion for determining the number of degrees of freedom (n) is (where l = number of links, j = 
number of joints and h = number of higher pairs)
a. n = 3(l-1)-2j-h b. n = 2(l-1)-2j-h 
c. n = 3(l-1)-3j-h d. n = 2(l-1)-3j-h 
(Ans:a) 

11. A fixed gear having 200 teeth is in mesh with another gear having 50 teeth. The two gears are connected by an arm. The number of turns made by the smaller gear for one revolution of arm about the centre of bigger gear 
is
a. 2 b. 4 c. 3 d. None of the above 
(Ans:b) 

12. Which gear is used for connecting two coplanar and intersecting shafts?
a. Spur gear b. Helical gear 
c. Bevel gear d. None of the above 
(Ans:c) 

13. Module of a gear is
a. D/T b. T/D c. 2D/T d. 2T/D 
(Ans:a) 

14. Length of arc of contact is given by
a. Arc of approach - Arc of recess  b. Arc of approach + Arc of recess 
c. Arc of approach / Arc of recess  d. Arc of approach x Arc of recess 
(Ans:b) 

15. The type of gears used to connect two non parallel and non intersecting shafts is
a. Spur gear b. Helical gear c. Bevel gear d. Spiral gear 
(Ans:d) 

16. To connect two parallel and coplanar shafts the following type of gearing is used
a. Spur gear b. Bevel gear 
c. Spiral gear d. None of the above 
(Ans:a) 

17. In which of the following type of gear train the first gear and the last gear are co-axial.
a. Simple gear train b. Compound gear train 
c. Reverted gear train d. None of the above 
(Ans:c) 

18. Which gear train is used for higher velocity ratios in a small space?
a. Simple gear train b. Compound gear train 
c. Reverted gear train  d. Epicyclic gear train 
(Ans:d) 

19. Which type of gear train is used in clock mechanism to join hour hand and minute hand?
a. Simple gear train b. Compound gear train 
c. Reverted gear train  d. Epicyclic gear train 
(Ans:d) 

20. Which type of gearing is used in steering system of an automobile?
a. Rack and pinion b. Worm and wheel 
c. Spiral gears d. None of the above 
(Ans:a) 

No comments:

Post a Comment