MULTIPLE CHOICE QUESTIONS ON INDUSTRIAL ENGINEERING


1-In the Deming’s quality cycle, ‘P’ stands for
(A) Product
(B) Productivity
(C) Process
(D) Plan

2-Poka Yoke is a concept of
(A) mistake proofing systems
(B) rework of jobs
(C) inventory control system
(D) tool for production planning control

3-Simplex method is used for
(A) Linear programming
(B) Queuing theory
(C) Network analysis
(D) Value engineering

4-Break even analysis consists of
(A) fixed cost
(B) variable cost
(C) fixed and variable cost
(D) operations cost

5-In micro motion study, therblig is described by
(A) a symbol
(B) an activity
(C) micro motion
(D) standard symbol and colour

6-Work study is concerned with
(A) improving present method and finding standard time
(B) motivation of workers
(C) improving production capability
(D) improving production planning and control

7-Hungarian method of solving the Assignment problems involves
(A) Covering Maximum number of zeroes and maximum number of lines
(B) Covering Minimum number of zeroes with maximum number of lines
(C) Covering all zeroes with minimum number of lines
(D) Covering maximum number of zeroes with minimum number of lines



8-Which one of the following would normally be considered as one of the costs of quality?
(A) Appraisal costs
(B) Marketing costs
(C) Overhead costs
(D) Transaction costs

9-Which of the following would most commentators regard as one of the ‘quality gurus’?
(A) Joseph Juran
(B) Charles Handy
(C) Henri Gantt
(D) Joe Rine

10-Queuing theory is associated with
(A) Inventory
(B) Sales
(C) Waiting time
(D) Production time

11-Predetermined motion time systems include
(A) Method Time Measurement
(B) Work factor systems
(C) Basic Motion time study
(D) All of above

12-Critical path method requires
(A) Single point estimation
(B) Double point estimation
(C) Triple point estimation
(D) None of the above

13-Gantt chart gives information about
(A) Scheduling and Rating
(B) Sales
(C) Production schedule
(D) Machine utilization

14-In break even analysis, total cost consists of
(A) Fixed cost + Sales revenue
(B) Variable cost + Sales revenue
(C) Fixed cost + Variable cost
(D) Fixed cost + Variable cost + Profit

ANSWERS:
1-(D), 2-(A), 3-(A), 4-(C), 5-(A), 6-(A), 7-(C), 8-(A), 9-(A), 10-(C), 11-(D), 12-(C), 13-(C), 14-(C)

No comments:

Post a Comment